Budapest, a gyógyfürdők fővárosa | Ensana Health Spa Hotels, Magyarország (2024)

Budapest építészete kiemelkedően szép és színes, ami már önmagában elég ahhoz, hogy vonzó úticél legyen. Ám azt nem mindenki tudja, hogy Budapestnek van láthatatlan természeti kincse is. A világ egyetlen fővárosa, amely alatt gyógyvíz található. A budapesti fürdőkultúra a római korig nyúlik vissza, de a török hódoltság is nagy hatással volt a ma megtalálható gyógyfürdők kialakulására. Ennek ellenére a magyar főváros csak 1934 óta birtokolja a fürdőváros titulust.

Sokszínű budapesti fürdők

Budapest-szerte több mint 100 természetes forrásból és fúrt kútból naponta körülbelül 70 millió liter termálvíz kerül a felszínre. A vizek hőmérséklete fürdőnként változó, 21 és 78 Celsius fok között élvezhetjük a természetből fakadó gyógyhatású fürdővizet, melyek különböző összetételűek. Hivatalosan 19 különböző gyógyvizet tartanak számon. A víz összetétele, hőmérséklete nagymértékben meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésében tudnak hatékony segítséget nyújtani. Ha a gyógyfürdőt nem stresszoldásra, regenerálódásra szeretnénk igénybe venni, hanem különböző egészségügyi problémák célzott kezelésére, akkor mindenképp ismerni kell a gyógyfürdők vizének összetételét, valamint a fürdők által kínált gyógykezelések között is érdemes körülnéznünk. Írásunkban összegyűjtöttük Budapest történelmi gyógyfürdőit, valamint szolgáltatásuk sokszínűségét. A kínálat gazdag és színvonalas, így érthető, ha nem csak mi magyarok, de az idelátogató turisták is előszeretettel látogatják wellness- és gyógy komplexumainkat.

Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy a mindennapok rohanása mellett nagy szükség van a testi-lelki feltöltődésre, az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzésére. A preventív életmód kialakítására napjainkban számtalan lehetőség adott. Mind közül a legkényeztetőbb talán, ha azokkal a lehetőségekkel él az ember, amit a gyógy- és wellness-turizmus kínál. Más-más motivációból kelnek útra a gyógy- és a wellness-szolgáltatásokat igénybe vevők, de bármilyen célból is tegyék ezt, Budapesten minden igényt kielégítő lehetőségeket találnak. Aki a luxus érzését nemcsak a szolgáltatásokban kívánja megtalálni, hanem a látványban is, azoknak mindenképp valamelyik patinás gyógyfürdőnket érdemes felkeresnie.

Felhőtlen pihenés, komplex szolgáltatások

Budapest szívében található két hely, ami igazi oázis, ahova visszavonulhatunk a város zaja, nyüzsgése elől. Itt nemcsak zöldövezeti menedékre lelhetünk, hanem szakemberek segítségére is. Ugyanis a négycsillagos Ensana Thermal Margitsziget hotel - gyógy- és wellness-létesítményeinek, korszerű fitneszközpontjának, valamint a reumatológia, a balneoterápia és a rehabilitáció területén szerzett orvosi tapasztalatainak köszönhetően Budapest egyik legkiemelkedőbb gyógyászati központja - mindenki számára elérhető szolgáltatást nyújt. Mellette található az elegánsan stílusos Grand Margitsziget, az 1873-ban Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült patináns nagyszálló fűtött folyósóval van összekötve fiatalabb társával, így a vendégek télvíz idején is kényelmesen sétálhatnak át Budapest egyik legnagyobb és legmodernebb fürdőjébe. A kitűnő felszereltségnek és a magas képzettségű terapeutáknak köszönhetően az Ensana Thermal Margitsziget szálloda az egyik legjobb budapesti gyógyszálló. A tágas fürdőterület nemcsak szaunavilággal, különböző úszó- és terápiás medencékkel rendelkezik, hanem csodálatos szabadtéri területtel is, ahol élvezhetjük a meleg napsütést és a Margitsziget természetes szépségeit. Nem túlzás azt állítani, hogy egyedülálló infrastruktúrával rendelkező gyógy- és wellness központról van szó. A nyolc különböző medence és vizes létesítmény mellett 47 kezelőhelység várja a gyógykezelésre vagy wellness kényeztetésre érkező vendégeket.

Budapest, a gyógyfürdők fővárosa | Ensana Health Spa Hotels, Magyarország (1)

Mit tegyünk, ha már fájdalmakat érzünk?

Előfordul, hogy reggelente arra ébredünk, elaludtuk a nyakunkat és fáj a fejünk, vagy az egész napos, pörgős munka után fáj a derekunk, hátunk. Ezek miatt a fájdalmak miatt nem feltétlenül a wellnesspihenés utazásunk célja.

De erre is van megoldás!

A mozgásszervi fájdalmak, stressz okozta panaszok, bizonyos idegrendszeri betegségek és nyirokkeringési zavarok esetén különösen sikeresek a mechano- hidro- és elektroterápiás kezelések, melyeket a Margitszigeten felszínre törő gyógyvíz és a hévízi iszap jótékony hatásával kombinálnak a szakemberek. A Thermal Margitsziget szállodában a természetes gyógyforrások gyógyító erejét a legkorszerűbb nyugati orvoslással, modern diagnosztikával, megelőző terápiákkal és innovatív egészségmegóvási módokkal ötvözik, így törekedve a test megerősítését és gyógyítását célzó integratív szemléletmódra.

A szálloda által kínált szépségápolási és wellness kezeléseket gondosan a vendégek bőrápolási igényeihez és relaxációjához igazították. A felhasznált szépségápolási készítmények saját márkás termékek. A wellness kezeléseik – amelyek kifejezetten a bolygóideg stimulálására irányulnak – páratlan relaxációs élményt nyújtanak, a végeredmény pedig mély és mérhető ellazulási fázisokat jelent. Medencék, szaunák, fitness terem és sportlehetőségek, masszázsok, testkezelések, frissítő-regeneráló és bőrszépítő kozmetikai kezelések és modern, egészségtudatos konyha járul hozzá ahhoz, hogy akár néhány nap alatt kisimuljanak a ráncaink, feltöltődjenek az energia raktáraink.

Az alábbiakban az Ensana szállodákban elérhető gyógykezeléseket soroljuk fel.

BALNEOTERÁPIA

Sóbarlang

Gyógyvizes inhalálás

Iszappakolás

Oxigéninhaláció

Víz alatti súlyfürdő

Vízsugármasszázs

Örvényfürdő

Interferenciaáram kezelés

GYÓGYMASSZÁZS

Reflexmasszázs - láb

Klasszikus masszázs

FIZIKOTERÁPIA

Diadinamikus áramkezelés

Elektroterápia

TENS

Ultrahangterápia

FIZIOTERÁPIA

Manuális nyirokmasszázs

Egyéni gyógytorna

Aerobik

Gyógytorna

Kineziológiai tapasz

Vízi rehabilitáció

Nordic Walking

Mechanikus nyirokmasszázs

Budapesti gyógyfürdők

Budapest gyógyfürdői között több olyan létesítményt is megtalálhatunk, amelyek történelmi múltjukkal, szépségükkel felveszik a versenyt a margitszigeti szállodákkal.

  • A Széchenyi Gyógyfürdőben nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos gyógyvíz található. Ez kiváló az ízületek degeneratív betegségeinek kezelésére, de idült és félheveny ízületi gyulladások (pl. porckorongsérv) esetén is ajánlott.
  • A Lukács és a Rudas Gyógyfürdőben többek között kénes gyógyvízben fürödhetünk, ami például segítséget nyújt a bőrgyógyászati, nőgyógyászati és ízületi problémák során, emellett segíti a légzést és javítja a szervezet kénháztartását.
  • A Gellért Gyógyfürdőben radon tartalmú gyógyvíz van, amely értágító hatással bír, csökkenti a vérnyomást és enyhíti az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, a köszvényt, az anyagcsere betegségeket és a hormonzavarokat.
  • Veli Bej Gyógyfürdő gyógyvize a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos vizek közé sorolható. Legfőképp mozgásszervi betegségekben szenvedőknek ajánlott.

Hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb gyógyfürdőt?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen betegséggel melyik gyógyfürdőt választja az ember. A víz összetétele ugyanis meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. A megfelelő fürdő kiválasztásához néhány szempontot érdemes figyelembe venni.

  • Milyen céllal szeretnénk fürdőbe menni? Gyógyulást keresünk vagy wellness-élményt?
  • Ha az előbbi kérdésre a gyógyulás volt a válasz, akkor azt is szem előtt kell tartani, hogy milyen panaszokra keresünk fürdőt? A vizek összetétele különböző, így hatásuk sem egyforma.
  • Más és más összetételű gyógyvízre van szükség nőgyógyászati panaszok, bőrbetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi panaszok, belső szervi problémák stb. esetén. (A következő táblázat segít eligazodni a különböző gyógyvizek típusa és hatása között).
  • Kezelések és a fürdőzés megkezdése előtt mindenképp kérjünk orvosi véleményt! Speciális esetekben nem javasolt a fürdőzés. Magas vérnyomás, egyes daganatos megbetegedés vagy terhesség esetén érdemes kerülni ezt az alternatív gyógymódot.
  • Fontos tudni, hogy a gyógyvíz önmagában nem csodaszer, de kiegészítő kezelésként nagyon hatásos megoldás tud lenni.
  • Ugyancsak lényeges, hogy a gyógyfürdőzés terén is óvatosnak kell lenni. Egy akut fájdalom esetén például a forró gyógyvíztől a gyulladás csak még jobban belobbanhat.
  • Sok gyógyforrás vizét lehet ivókúrában is fogyasztani, ez elsősorban az idült gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, bélhuruttal küzdők számára hasznos.
Budapest, a gyógyfürdők fővárosa | Ensana Health Spa Hotels, Magyarország (2)

VÍZ TÍPUSA

Alkalikus víz

Ásványi anyagai: Nátrium, hidrogén-karbonát

Jótékony hatása: gyorsítja az anyagcserét, serkenti a sejtek működését.

Földes-meszes vizek

Ásványi anyagai: Kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát

Jótékony hatása: reumatikus betegségekre

Kloridos vagy sós vizek

Ásványi anyagai: Nátrium-klorid

Jótékony hatása: reumára, nőgyógyászati problémákra, gyulladásokra, bőrproblémákra

Jódos-brómos vizek

Jótékony hatása: reumára, nőgyógyászati betegségekre, bőrbetegségekre

Szulfátos vizek

Ásványi anyagai: Szulfátionok

Jótékony hatása: ivókúra formájában hashajtásra, gyomor-, bél-, máj- és epebetegségek

Kénes vizek

Ásványi anyagai: Kén, kén-hidrogén, karbonil-szulfid

Jótékony hatása: reumás betegségekre, bőrbetegségekre

Radioaktív vizek

Ásványi anyagai: Rádiumion, radon

Jótékony hatása: fájdalomcsillapító hatás

Szénsavas vizek

Ásványi anyagai: Szén-dioxid

Jótékony hatása: szív- és keringési betegségek

Egyszerű termálvizek

Jótékony hatása: stresszoldásra

Forrás: https://www.origo.hu/egeszseg/2013/07/gyogyfurdo-gyogyviz-asvanyi-anyagok-ivokura

A fürdők az utóbbi években megszaporodtak. A bőséges kínálat néha zavarba ejtő, ezért is fontos, hogy keressünk pihenésünk, gyógyulásunk olyan helyszínt, ahol nagy múlttal, megbízható színvonallal, hozzáértő orvosi hátérrel rendelkeznek, valamint ikonikus alakjai is ennek a szegmensnek.

Budapest, a gyógyfürdők fővárosa  | Ensana Health Spa Hotels, Magyarország (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6228

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.