'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (2024)

  22 november 2023, 14:09 4 minuten leestijd

  'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (1)

  Nieuwegein - Zij profiteerde mee van de forse bedragen die haar partner verdiende met grootscheepse drugshandel en genoot ook na zijn aanhouding en veroordeling met haar gezin nog drie jaar lang van het rijke leven. Dat stelde de officier van justitie in een rechtszaak tegen een 38-jarige vrouw uit Nieuwegein, die wordt verdacht van het witwassen van ruim 95.000 euro. De herkomst van dat geld is 'nogal schimmig'. De aanklager eiste vanochtend in de Utrechtse rechtbank veertien maanden cel tegen de vrouw.

  Volgens het Openbaar Ministerie had de Nieuwegeinse tussen 2018 en 2021 geen aantoonbare legale inkomsten. Haar kapperszaak zou louter bedoeld zijn geweest als dekmantel om maandelijkse contante geldstortingen wit te wassen.

  Bij doorzoeking van haar huis werden in haar garage bovendien ruim 660 stuks zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. Daarmee heeft zij volgens het OM haar gezin en directe omgeving in gevaar gebracht.

  Zwijgrecht

  De vrouw werd sinds de aanhouding van haar man, vijf jaar geleden, door de politie in de gaten gehouden. Hij werd twee jaar geleden tot zestien jaar cel veroordeeld voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die voor miljoenen euro's aan harddrugs naar Engeland smokkelde. In deze zaak loopt nog een hoger beroep, maar de man een een aantal medeverdachten zitten al jaren vast.

  Het viel de politie op dat de vrouw ondertussen haar oude leventje bleef leiden, terwijl er geen aantoonbare legale inkomsten tegenover stonden. Zij gaf heel veel contant geld uit aan dure spullen en betaalde 20.000 euro cash voor de stalling van haar paard. Zij had een kappersbedrijf, maar de politie vond geen enkele aanwijzing dat er daadwerkelijk werd geknipt.

  Het is een van de problemen van een succesvolle crimineel: grote hoeveelheden illegaal geld verdoezelen.

  Geen klanten

  De boekhouding van de kapperszaak werd maandelijks bijgewerkt na storting van een contant geldbedrag via een bankfiliaal in Nieuwegein. Dat geld werd als salaris naar haar privérekening overgemaakt. Maar in de boekhouding werden geen betalingen van klanten gevonden. Ook was er geen afsprakenboek en werd via haar zakelijke telefoonlijn geen enkel gesprek met klanten gevoerd.

  De vrouw knipte volgens het OM ook geen mensen aan huis. Door een baken onder haar auto te plaatsen ontdekte de politie dat zij geen klanten bezocht, maar voornamelijk tijd doorbracht op de manege waar haar paard stond.

  De vrouw heeft tijdens het onderzoek geen enkele verklaring willen geven voor de verdachte geldstromen. Ook tegen de rechters wilde zij vandaag niets over de verdenkingen zeggen en maakte zij voortdurend gebruik van haar zwijgrecht. Daardoor blijft onduidelijk waar haar geld nou precies vandaan kwam.

  Haar advocaat stelde dat het geld afkomstig is van mensen die zich om zijn cliënt bekommerden toen zij er na de arrestatie van haar partner alleen voor kwam te staan met de kinderen. Mensen uit haar omgeving zouden haar te hulp zijn geschoten, maar wilden niet in verband worden gebracht met de activiteiten van haar man. Daarom zou het geld contant zijn gestort.

  Verdoezelen

  "Het is een van de problemen van een succesvolle crimineel: grote hoeveelheden illegaal geld verdoezelen", begon de officier van justitie haar betoog. "Zij wilde crimineel geld een legale herkomst geven. Na aanhouding van haar partner veranderde de levenswijze van mevrouw niet", stelde het OM vast.

  De officier vindt dat van de verdachte mag worden verwacht dat zij een verklaring geeft voor de herkomst van de grote bedragen aan contant geld en de luxe goederen. Dat kan tegenwicht bieden aan de verdenkingen. Omdat de verdachte dat niet doet, vindt het OM witwassen bewezen en zou een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden op zijn plaats zijn.

  Als u morgen meegaat zult u haar de zwabber en de dweil zien hanteren.

  Schrik

  "Ik schrik er wel van. In het kielzog van de veroordeling van meneer wordt mevrouw nu aangesproken", zei de advocaat over de strafeis. Die is volgens hem "buitensporig hoog". Hij vroeg om begrip voor de zwijgzame proceshouding van zijn cliënt en het feit dat zij niet wil en kan verklaren over mensen die haar te hulp schieten.

  "Zij staat alleen voor zorg van haar kinderen. Als u morgen meegaat zult u haar de zwabber en de dweil zien hanteren, want dat is de manier waarop zij zich nu staande houdt", besloot de raadsman.

  Hoeveel begrip de rechters zullen tonen wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.

  Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

  Meest gelezen

  Let op: Deze straten zijn dicht voor de Utrecht Marathon
  112-nieuws: Drenkeling gered in De Meern | Brand bij hoveniersbedrijf Meerkerk
  Waarom lijkt het alsof iedereen een (halve) marathon rent?
  Hendrik en zoon mogen voorlopig in tiny house blijven wonen maar eventuele sloop is nog niet van de baan
  FC Utrecht knokt zich tegen AZ terug van 3-0 achterstand: 'Alle vertrouwen donderdag thuis tegen Sparta'

  Tips van de redactie

  Big Brother voor je woonkamer? Waarom er ineens 4 cameramasten rond hotel Karel V staan
  'Screenathon' in Domtoren van start, wetenschappers lezen duizenden artikelen
  Betaald parkeren bij P+R Breukelen: 'Bedoeld voor OV-reizigers, niet voor langparkeerders'
  Een eigen bootje in Utrecht: vergeet het maar of is er toch nog hoop?
  Helft vrouwelijke politici slachtoffer van online haat: 'Ik plaats bijna niets meer'

  Ook RTV Utrecht!

  Fiets mee met de RTV Utrecht route tijdens de Giro d'Utrecht
  Kijktip met Pinksteren, bekijk hier de documentaire Eeuwige Bossen of bekijk de prachtige bomen van dichtbij
  Kijktip met Pinksteren, bekijk hier de documentaire Eeuwige Bossen of bekijk de prachtige bomen van dichtbij
  De hele dag luisteren naar je favoriete hits? Swing heerlijk de dag door met onze Lekkere Luister Lijsten op Spotify!
  Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
  'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (2024)
  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Carmelo Roob

  Last Updated:

  Views: 5315

  Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

  Reviews: 92% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Carmelo Roob

  Birthday: 1995-01-09

  Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

  Phone: +6773780339780

  Job: Sales Executive

  Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

  Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.